Kil Esnasında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
26 Temmuz 2017Düzenli kil yapılmayan araçlarda yapılan cila/wax uygulamalarının tam performans göstermediğini biliyor muydunuz?
Meguiar’s Öneriler bölümünde sizlere aracınızı Show-Car parlaklığına ulaştırmanız için belli başlı adımlardan ve bu adımların önemlerinden bahsettik. Bu adımları Yıkama, Temizleme & Hazırlık, Cila, Boya Koruma ve Bakım olarak 5 kategoriye ayırdık. Bunların her biri amacınıza ulaşmak için çok önemli adımlar olup, bir adımı diğerinden daha önemli olarak düşünmeyin. Bu sıralamayı, uygulama sırası olarak düşünebilirsiniz. Bu adımlarda neler yapıldığından bahsettiğimiz yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
Yıkamadan sonra yüzey hazırlığına geçilirken, ilk olarak yüzeyin kontrolünün yapılması lazımdır. Aracınızı yıkadıktan sonra elinizi yüzeyde gezdirin. Yüzeyde hafif tümsekler ve elinize takılan şeyler mi hissediyorsunuz? Bunlar yüzey üstü yapışkan kirlerdir. Bunları da gidermenin yolu kilden geçer. Kil, yıkama ile çıkmayan yüzeye yapışmış kuş pisliği, reçine, boya serpmesi, asfalt lekeleri, sanayi atıkları gibi yapışkan kirleri yüzeyden arındırmanıza yardımcı olur. Normal şartlar altında her mevsim başı, geçilen mevsimin zor şartlarından yüzeyi arındırmak ve yüzeyin cam pürüzsüzlüğüne ulaşması için kil uygulamanızı tavsiye ederiz. Kil uygulanmayan araçların yüzeyinde pasta, cila veya boya koruma/wax ürünleri tam performans ile çalışamazlar ve günün sonunda size; “O kadar pasta-cila uyguladım ama aracım neden istediğim parlaklığa ulaşmadı?” sorusunu sorduracaktır.
Kil uygulamanın da birkaç kuralı vardır. Yanlış uygulanan kil, araç yüzeyinde çiziklere ve harelenmelere neden olur. Şimdi gelin kil uygulamasının belli başlı kurallarından bahsedelim.
1- Kil uygulamasını kesinlikle gölgede ya da kapalı bir mekanda yapın ve yüzeyin de soğuk olmasına dikkat edin. Güneş altında veya sıcak yüzeye kil uygulamayın. Güneş altında ve sıcak yüzeyde uygulanan kil ve uygulama solüsyonu, yüzeyde çabuk kuruyabilir ve bu da lekelere ve çiziklere neden olabilir.
2- Kil uygulamasını Meguiar’s Smooth Surface Clay Kit Kil Seti ile yapıyorsanız, ürünün içinden 2 adet 80 gr.’lık kil çıkacaktır. Bu killerden birini açın ve ikiye bölün. Diğer kalan yarısını daha sonraki uygulamalar için serin bir yerde muhafaza edin. Eğer uygulama esnasında kil yere düşerse, yere düşen kilin yüzeyine yapışan kir aracınızda çiziklere neden olabilir.
3- Kil uygulaması yaparken, kil yapılan bölgeyi ve kili detailer ürünü (Ultimate Quik Detailer veya Quik Detailer gibi) ile iyice kayganlaştırdığınızdan emin olun. Eğer elinizde detailer ürünü yoksa, Meguiar’s şampuanları ile de uygulama yapabilirsiniz. Şampuanlı su yeterli kayganlığı sağlayacaktır. Şampuanlı su kayganlık sağlasa bile; yıkama esnasında kil uygulaması yapmayınız. Aracınızı yıkadıktan ve kuruladıktan sonra tekrar şampuanlı su veya detailer ürünü kullanarak kil uygulaması yapabilirsiniz. Ayrıca kayganlık sağlamak için kesinlikle su kullanmayın. Su yeterli yüzey gerilimi sağlamadığından, su ile yapılan kil uygulaması araç yüzeyinde çiziklere neden olacaktır.
4- Bölgesel olarak çalışın. Her seferinde 1 bölgeye uygulama yapacak şekilde çalışın. Bu sayede kil ve yüzey kurumayacak ve çiziklere ya da harelenmelere neden olmayacaktır. Kili yüzeyde kesinlikle kurutmayın. Kil daima ıslak ve kaygan olmalıdır.
5- Kili uygularken parmaklarınız ile baskı yaparak uygulayın. Kil sürtünmeden kaynaklı ne kadar ısınırsa o kadar iyi yüzeydeki kiri söker. Düşük baskı ile yapılan kil yeteri kadar ısınmayacağından kir çıkarmada yetersiz olacaktır.
6- Camları pürüzsüz hale getirmek ve yapışkan kirlerden arındırmak için camlara da kil uygulayabilirsiniz. Fakat araç dış yüzeyindeki boyasız plastik ve trim aksamlara kil uygulanmamalıdır.
Unutmayınız ki; kil sadece yapışkan kirleri giderir. Çizik ve hare gidermez. Aracınızın daha parlak görünmesi ve sonraki uygulamaların performansını iyileştirmek için sadece bir ön adımdır. Sadece kil uygulayarak da aracınızda parlaklık beklememelisiniz.