Boya Koruma Esnasında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
04 Eylül 2017Düzenli wax uygulaması yapılmayan araçların daha hızlı oksitlenme ve matlaşma yaşayacağını biliyor musunuz?
Blog sayfamız açıldığından bu yana sizlere devamlı olarak aracınızı Show-Car parlaklığına ulaştırmanın adımlarından bahsettik. Bu adımları “Yıkama”, “Yüzey Hazırlama”, “Çizik/Hare Giderme”, “Cila/Boya Koruma” ve “Bakım” olmak üzere 5’e ayırmıştık. Her adım birbiri ile iç içedir ve bu adımları birbirinden ayırmak veya bir adım daha önemli diğer adım daha önemsiz gibi ayrıştırmamız imkansızdır. #MeguiarsÖneriler blog kategorimizde bu adımların her birini detaylı bir şekilde anlatmış; faydalarından bahsetmiştik. İnfografiklerle anlatmaya çalıştığımız “Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler” yazılarımızda sıra “Boya Koruma Esnasında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler”e geldi.
Öncelikle daha önce sıkça bahsettiğimiz gibi, tek başına wax (boya koruyucu cila) uygulaması bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Boya koruyucu cila uygulamasının tam performans ile çalışması için boya korumadan önce gelen adımların eksiksiz ve düzgün yapılması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, aracınızda çizik veya hareler vardır; fakat bunlar gözünüzden kaçmıştır. Aracınızı yıkadıktan sonra yaptığınız boya koruma ile bu çizik ve hareler göze batar hale gelecektir. Siz de doğal olarak “Boya Koruma esnasında aracımı çizdim” veya “Ürün hare oluşturdu” gibi çıkarımlarla baş başa kalacaksınız. Başta bahsettiğimiz adımları düzenli olarak uyguladığınız sürece aracınızın parlaklığı sürecektir.
Şimdi gelin boya koruma esnasında yapılması ve yapılmaması gerekenleri sıralayalım:
1- Boya Koruma uygulamasından önce aracınızın yüzeyi temiz, kuru ve soğuk olmalıdır. Temiz olmayan yüzeye yapılan boya koruma uygulamasının hiçbir anlamı yoktur. Yüzeyin sıcak olması ise kullanılan kimyasalın yüzeyde kurumasına, yüzeyde lekeler oluşturmasına ve ürünün yüzeyden zorlu bir şekilde silinmesine neden olacaktır. Her ne kadar son teknoloji boya koruma ürünümüz olan Ultimate Waxlar (Ultimate Liquid Wax ve Ultimate Paste Wax) güneş altında uygulanabilse de biz yine de ürünleri gölgede ve soğuk yüzeye uygulamanızı tavsiye ederiz.
2- Boya korumanın performansını artırmak ve devamlılığını sağlamak için düzenli aralıklarla hızlı sprey wax veya cila uygulayın. Aynı zamanda boya korumanın performansının devamlılığını sağlayan bir başka etken de cilalı şampuanlardır. Aracınızı pH nötr özellikli cilalı ve boya koruma özellikli Meguiar’s şampuanları ile yıkayın. Uyguladığınız cilanın veya boya koruma ürününün yüzeyde kurumasına izin vermeyin.
3- Eğer aracınız yeni boyanmış ise, parlaklık kazandırmak için cila uygulayabilirsiniz. Yeni boyanmış araçlara en az 60-90 gün içerisinde boya koruma uygulaması yapmayın. Boyanın tamamen kürleşmesini bekleyin.
4- Boya koruma uygularken, ürün yüzeyde tamamen kürleştikten sonra silin. Tamamen kürleşmeden silinen boya koruma ürünü yeterli parlaklık sağlayamayacak ve kısa sürede bu parlaklığı da kaybedecektir.
5- Aracınıza düzenli aralıklarla wax uygulaması yapın. Meguiar’s waxları, dış etkenlere bağlı olarak ortalama 1 aydan 3 aya kadar performans gösterir. Kullandığınız ürüne göre belirtilen aralıklarda wax uygulaması yapmanızı tavsiye ederiz. Boya koruma ürününü yüzeyden silmek bazen zor olabilir. Bu gibi ürün fazlalığını silmekte zorlandığınız durumlarda Quik Detailer Yüzey Temizleyici kullanarak wax fazlalığını yüzeyden silebilirsiniz.